Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Wafel IIWafel II |
masło, 1 szt.
woda, 2 łyżk.
kakao, 2 łyżk.
cukier, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1 szt.
żółtka, 2 szt.
herbatnik, 1.5 szt.
rodzynki, 1 szt.
orzechy włoskie, 5 dag
białka, 2 szt.
wafel, 1 szt.
Masło, wodę, kakao, cukie i cukier waniliowy razem zagotować, odstawić na chwilę i dodać żółtka. Szybko rozmieszać. Do masy dodać 1,5 paczki pokrojonych herbatników, rodzynki, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.Ubić pianę z 2 białek i dodać ją do gęstej masy. Wymieszać. Do smaku można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Wyłożyć na wafla.