Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Wafel II

Wafel II

Składniki:

masło, 1 szt.

woda, 2 łyżk.

kakao, 2 łyżk.

cukier, 1 szkl.

cukier waniliowy, 1 szt.

żółtka, 2 szt.

herbatnik, 1.5 szt.

rodzynki, 1 szt.

orzechy włoskie, 5 dag

białka, 2 szt.

wafel, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Masło, wodę, kakao, cukie i cukier waniliowy razem zagotować, odstawić na chwilę i dodać żółtka. Szybko rozmieszać. Do masy dodać 1,5 paczki pokrojonych herbatników, rodzynki, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.Ubić pianę z 2 białek i dodać ją do gęstej masy. Wymieszać. Do smaku można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Wyłożyć na wafla.