Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) KrólewiecKrólewiec |
mąka pszenna, 2 łyżk.
masło, 1 szt.
cukier puder, 10 dag
soda oczyszczona, 1 łyżecz.
jajka, 5 szt.
miód, 2 łyżecz.
cukier, 3 szkl.
mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
olejek cytrynowy, 1 szt.
mleko 3,2 % , 1 l
Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru pudru, sody, jajka i miodu. Podzielić na 2 części i upiec z tego 2 placki.Następnie upiec biszkopt z: jajek, cukru kryształu, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, proszku do pieczenia i olejku cytrynowego.Po upieczeniu placków zrobić krem.Z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki. Rozpuścić w niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki cukru. Resztę mleka zagotować dodając 3/4 szklanki cukru. Do gotującego mleka wlać pozostałe mleko z mąką i gotować jeszcze 5 minut stale mieszając.Ściągnąć z ognia. Do gorącej masy wkroić 1 masło i mieszać, aż się masło rozpuści.Gorącą masą przekładać placki.