Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Królewiec

Królewiec

Składniki:

mąka pszenna, 2 łyżk.

masło, 1 szt.

cukier puder, 10 dag

soda oczyszczona, 1 łyżecz.

jajka, 5 szt.

miód, 2 łyżecz.

cukier, 3 szkl.

mąka ziemniaczana, 1 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

olejek cytrynowy, 1 szt.

mleko 3,2 % , 1 l

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru pudru, sody, jajka i miodu. Podzielić na 2 części i upiec z tego 2 placki.Następnie upiec biszkopt z: jajek, cukru kryształu, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, proszku do pieczenia i olejku cytrynowego.Po upieczeniu placków zrobić krem.Z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki. Rozpuścić w niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki cukru. Resztę mleka zagotować dodając 3/4 szklanki cukru. Do gotującego mleka wlać pozostałe mleko z mąką i gotować jeszcze 5 minut stale mieszając.Ściągnąć z ognia. Do gorącej masy wkroić 1 masło i mieszać, aż się masło rozpuści.Gorącą masą przekładać placki.