Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Placek makowo-serowy

Placek makowo-serowy

Składniki:

jajka, 5 szt.

masło, 15 dag

mak, 30 dag

cukier puder, 30 dag

mąka pszenna, 4 łyżk.

olejek migdałowy, 1 szt.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

rodzynki sułtańskie, 5 dag

orzechy włoskie, 5 dag

ser biały, 60 dag

mąka ziemniaczana, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić 2 masy. Do masy makowej dodać: jajka, masło, mak, cukier puder, mąkę, olejek migdałowy, proszek do pieczenia, rodzynki i orzechy (czyli pierwsze 9 składników).Do drugiej masy-serowej dodać: ser, masło, cukier puder, rodzynki, mąkę, jajka, proszek do pieczenia.Obie masy wykładać w brytfannie pasami lub układać łyżką w szachownicę.Piec około 1 godziny.