Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Placek makowo-serowyPlacek makowo-serowy |
jajka, 5 szt.
masło, 15 dag
mak, 30 dag
cukier puder, 30 dag
mąka pszenna, 4 łyżk.
olejek migdałowy, 1 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
rodzynki sułtańskie, 5 dag
orzechy włoskie, 5 dag
ser biały, 60 dag
mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
Z podanych składników wyrobić 2 masy. Do masy makowej dodać: jajka, masło, mak, cukier puder, mąkę, olejek migdałowy, proszek do pieczenia, rodzynki i orzechy (czyli pierwsze 9 składników).Do drugiej masy-serowej dodać: ser, masło, cukier puder, rodzynki, mąkę, jajka, proszek do pieczenia.Obie masy wykładać w brytfannie pasami lub układać łyżką w szachownicę.Piec około 1 godziny.