Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Ryś

Ryś

Składniki:

Margaryna Palma z Murzynkiem, 30 dag

mąka pszenna, 30 dag

cukier, 30 dag

jajka, 6 szt.

proszek do pieczenia, 1.5 łyżecz.

wiórki kokosowe, 10 dag

orzechy włoskie, 10 dag

mak, 10 dag

jabłko, 1 kg

galaretka żółta, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Margarynę, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia podzielić na 3 części. Z każdej części będzie upieczony 1 placek.I tak:jajka i cukier razem wymieszać. Dodać wystudzoną, roztopioną margarynę. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do pierwszej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Wylać do brytfanny i upiec.Tak samo postąpić w przypadku drugiego placka, z tym, że zamiast wiórek dodać zmielone orzechy.I tak samo postąpić w przypadku trzeciego placka, z tym, że dodać suchy, czysty mak.Wszystkie placki piec około 15-20 minut.Po upieczeniu placki przełożyć smażonymi jabłkami, dodając do jabłek 1 suchą galaretkę.