Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Gazpacho pomidoroweBardzo aromatyczny chłodnik . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Liczba porcji: więcej
pomidor, 750 g
papryka czerwona, 1.5 szt.
ogórek , 1 szt.
cebula, 1 szt.
czosnek, 2 szt.
chilli, 1 szt.
papryka żółta, 1 szt.
bulion, 500 ml
sok z cytryny, 2 łyżk.
oliwa, 1 łyżk.
ocet winny , 4 łyżk.
chleb tostowy (pszenny) , 3 szt.
bazylia, 3 szt.
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżecz.
Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki . 3/4 ogórka obrać i pokroić w kostkę . Resztę pokroić na kawałki i odłożyć . Papryczkę chili posiekać . Papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne . Czerwoną cebulę i ząbki czosnku obrać . Warzywa pokroić na kawałki . Kilka kawałków pomidora oraz czerwone papryki pozostawić do dekoracji . Resztę warzyw zmiksować w mikserze . Wlać ocet winny , sok z cytryny oraz bulion drobiowy . Przyprawić . Całość starannie wymieszać . Wstawić do lodówki na 4 godziny . W tym czasie przygotować grzanki : kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce oliwy . Schłodzoną potrawę przelać do miseczek . Udekorować resztą warzyw : pomidorów , ogórka a także grzankami i listkami bazylii .