Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Gazpacho pomidorowe

Bardzo aromatyczny chłodnik .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Liczba porcji: więcej

Składniki:

pomidor, 750 g

papryka czerwona, 1.5 szt.

ogórek , 1 szt.

cebula, 1 szt.

czosnek, 2 szt.

chilli, 1 szt.

papryka żółta, 1 szt.

bulion, 500 ml

sok z cytryny, 2 łyżk.

oliwa, 1 łyżk.

ocet winny , 4 łyżk.

chleb tostowy (pszenny) , 3 szt.

bazylia, 3 szt.

sól, 1 łyżecz.

pieprz, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki . 3/4 ogórka obrać i pokroić w kostkę . Resztę pokroić na kawałki i odłożyć . Papryczkę chili posiekać . Papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne . Czerwoną cebulę i ząbki czosnku obrać . Warzywa pokroić na kawałki . Kilka kawałków pomidora oraz czerwone papryki pozostawić do dekoracji . Resztę warzyw zmiksować w mikserze . Wlać ocet winny , sok z cytryny oraz bulion drobiowy . Przyprawić . Całość starannie wymieszać . Wstawić do lodówki na 4 godziny . W tym czasie przygotować grzanki : kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce oliwy . Schłodzoną potrawę przelać do miseczek . Udekorować resztą warzyw : pomidorów , ogórka a także grzankami i listkami bazylii .