![]() |
Tekst i zdjęcie: Kasia - Młodszy Kucharz (227) Zupa szczawiowaZawsze smaczna ! :) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
jajka, 6 szt.
mąka pszenna, 2 szczypta
Śmietana 18% , 2 łyżk.
masło, 1 łyżk.
ser żółty, 100 g
chrzan, 1 łyżk.
szczaw , 1 szkl.
mielony pieprz, 3 szczypta
sól, 3 szczypta
kostka rosołowa, 2 szt.
liście laurowe, 3 szt.
ziele angielskie, 3 szt.
seler, 1 szt.
pietruszka , 1 szt.
cebula biała, 1 szt.
marchew, 3 szt.
Wlać wodę do garnka. Dodać: - liść laurowy- ziele angielskie- kostki rosołowe- marchew- cebula- pietruszka- seler (kawałek), posolić, popieprzyć.Gdy warzywa zmiękną wyłowić liście i ziele. Resztę zblenderować.W misce zmieszać szczaw ze słoika, chrzan ze słoika, tarty żółty ser. Dodać do zupy. Następnie dodać do smaku masło, śmietanę z mąką. Zupę podawać z jajkami na twardo. Smacznego!