Tekst i zdjęcie: Kasia - Młodszy Kucharz (227)

Zupa szczawiowa

Zawsze smaczna ! :)

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

jajka, 6 szt.

mąka pszenna, 2 szczypta

Śmietana 18% , 2 łyżk.

masło, 1 łyżk.

ser żółty, 100 g

chrzan, 1 łyżk.

szczaw , 1 szkl.

mielony pieprz, 3 szczypta

sól, 3 szczypta

kostka rosołowa, 2 szt.

liście laurowe, 3 szt.

ziele angielskie, 3 szt.

seler, 1 szt.

pietruszka , 1 szt.

cebula biała, 1 szt.

marchew, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Wlać wodę do garnka. Dodać: - liść laurowy- ziele angielskie- kostki rosołowe- marchew- cebula- pietruszka- seler (kawałek), posolić, popieprzyć.Gdy warzywa zmiękną wyłowić liście i ziele. Resztę zblenderować.W misce zmieszać szczaw ze słoika, chrzan ze słoika, tarty żółty ser. Dodać do zupy. Następnie dodać do smaku masło, śmietanę z mąką. Zupę podawać z jajkami na twardo. Smacznego!