Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Bananowe racuszki

Bananowe racuszki

Składniki:

banan, 8 szt.

rum, 1 szkl.

mleko 3,2 % , 1.5 szkl.

mąka pszenna, 30 dag

jajka, 3 szt.

olej słonecznikowy, 1 szt.

drożdże, 4 dag

cukier puder, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Banany obrać, podzielić na równe części. Zalać rumem. Do mąki włożyć pokruszone drożdże, wlać żółtka, mleko i łyżkę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Osobno ubić białka i dodać do ciasta. Banany wyjąć z rumu, osączyć. Zanurzać je w cieście i łyżką kłaść na rozgrzany olej. Smażyć 3 minuty. Podawać posypane cukrem pudrem.