Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Zapiekanka mięsna pod beszamelem

Zapiekanka mięsna pod beszamelem

Składniki:

makaron , 1 szt.

mielone mięso, 1 kg

cebula, 2 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

cynamon mielony, 1 szczypta

liść bobkowy, 2 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

przecier pomidorowy, 1 szt.

woda, 10 ml

masło, 1 łyżk.

oliwa, 2 łyżk.

mąka pszenna, 2 łyżk.

mleko 3,2 % , 1 l

gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

ser żółty, 30 dag

Sposób przygotowania:

Ugotować pół opakowania makaronu (najlepiej Lubella-świderki).Mięso mielone usmażyć na patelni z cebulą. Dodać sól, pieprz, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, mały słoiczek przecieru pomidorowego, odrobinę wody i dusić około 20 minut.Masło, oliwę i mąkę wymieszać razem na gazie. Dodać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko i razem zagotować aż do zgęstnienia cały czas mieszając.Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie oliwą. Układać warstwami: makaron-ser-sos-makaron-mięso-sos-makaron-sos-ser.Piecz 1 godzinę w temperaturze 175 st.C.