Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Zapiekanka mięsna pod beszamelemZapiekanka mięsna pod beszamelem |
makaron , 1 szt.
mielone mięso, 1 kg
cebula, 2 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
cynamon mielony, 1 szczypta
liść bobkowy, 2 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
przecier pomidorowy, 1 szt.
woda, 10 ml
masło, 1 łyżk.
oliwa, 2 łyżk.
mąka pszenna, 2 łyżk.
mleko 3,2 % , 1 l
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
ser żółty, 30 dag
Ugotować pół opakowania makaronu (najlepiej Lubella-świderki).Mięso mielone usmażyć na patelni z cebulą. Dodać sól, pieprz, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, mały słoiczek przecieru pomidorowego, odrobinę wody i dusić około 20 minut.Masło, oliwę i mąkę wymieszać razem na gazie. Dodać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko i razem zagotować aż do zgęstnienia cały czas mieszając.Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie oliwą. Układać warstwami: makaron-ser-sos-makaron-mięso-sos-makaron-sos-ser.Piecz 1 godzinę w temperaturze 175 st.C.