Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Forszmak

Forszmak

Składniki:

pieczarka, 1 kg

masło, 1 szt.

kości wieprzowe, 1 kg

korniszon, 1 szt.

warzywa, 1 szt.

parówki, 1 kg

mąka pszenna, 20 dag

przecier pomidorowy, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

papryka słodka, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Pieczarki usmażyć na maśle.Kości ugotować. Do wywaru dodać pieczarki, korniszony (słoik), jarzyny (marchew, pietruszkę, seler, paprykę itp). Chwilę pogotować i dodać pokrojone parówki. Gotować do miękkości. Zrobić zasmażkę z mąki. Dodać do wywaru. Na końcu dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, paprykę. Zrobić średnią gęstość. Podawać gorące.