Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Mięso pieczone ze śliwkami

Najlepsze z surówką

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

sól, 1 szczypta

mąka , 2 g

tłuszcz, 5 g

suszone śliwki, 50 g

mięso, 100 g

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić z błon i kości, opłukać, natrzeć solą, oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do formy wraz z tłuszczem, dolać l—2 łyżki wody i piec w średnio nagrzanym piekarniku, polewając od czasu do czasu sosem. Pod koniec pieczenia dodać połówki świeżych śliwek lub śliwki suszone w całości i parę łyżek wody. Mięso podawać po­krojone w plastry z ziemniakami i surówką.