Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Pulpety z kaszy gryczanejNasza kasza . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
ocet winny , 1 łyżk.
cebula, 1 szt.
pomidor, 2 szt.
ogórek kiszony, 3 szt.
natka pietruszki, 1 łyżk.
sałata, 1 szt.
olej, 6 łyżk.
otręby , 1 szkl.
mielony pieprz, 2 szczypta
sól, 1 łyżecz.
sos sojowy, 1 łyżk.
jajka, 3 szt.
pieczarka, 30 dag
masło, 2 łyżk.
kasza gryczana , 1 szkl.
1 . Kaszę ugotuj pod przykryciem z dodatkiem soli i połowy masła . Gdy wystygnie , zmiel ją w maszynce do mięsa . 2 . Pieczarki zetrzyj na tarce i duś na pozostałym maśle . Połącz z kaszą , dodaj 2 jajka i natkę . Przypraw sosem sojowym , solą i pieprzem .3 . Z masy uformuj pulpety . Obtocz je w roztrzepanym jajku i otrębach . Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju .4 . Pomidory i ogórki drobno pokrój , dodaj posiekaną cebulę . Przypraw solą i pieprzem , skrop oliwą i octem . Pulpety ułóż na liściach sałaty i podawaj .