Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Mięso pieczonePodawać z kaszą lub makaronem |
idealne dla dzieci
przyprawy, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cebula, 10 g
mąka , 2 g
tłuszcz, 5 g
mięso, 700 g
Mięso oczyścić z błon, opłukać, natrzeć solą, oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Następnie przenieść je do brytfanny, obłożyć plastrami cebuli, skropić wodą i polać tłuszczem pozostałym z obsmażania. Piec w średnio gorącym piekarniku polewając od czasu do czasu sosem tworzącym się w czasie pieczenia. Sos należy uzupełniać małymi porcjami wody, aby zapobiec wysuszeniu mięsa i przypaleniu cebuli. Podawać pokrojone w plastry (w poprzek włókien mięśniowych), polanę sosem, z surówkami i potrawami warzywnymi oraz ziemniakami, kaszą lub makaronem.