Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Mięso pieczone

Podawać z kaszą lub makaronem

idealne dla dzieci

Składniki:

przyprawy, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cebula, 10 g

mąka , 2 g

tłuszcz, 5 g

mięso, 700 g

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić z błon, opłukać, natrzeć solą, oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Następnie przenieść je do brytfanny, obłożyć plastrami cebuli, skropić wodą i polać tłuszczem pozostałym z obsmażania. Piec w średnio gorącym pie­karniku polewając od czasu do czasu sosem tworzącym się w cza­sie pieczenia. Sos należy uzupełniać małymi porcjami wody, aby zapobiec wysuszeniu mięsa i przypaleniu cebuli. Podawać pokrojone w plastry (w poprzek włókien mięśniowych), polanę sosem, z su­rówkami i potrawami warzywnymi oraz ziemniakami, kaszą lub makaronem.