Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Karkówka z morelami

Karkówka z morelami

Składniki:

karkówka, 1 kg

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

suszony majeranek, 1 szczypta

ząbek czosnku, 5 szt.

suszone morele, 10 dag

majonez, 4 łyżk.

keczup, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Wierzch mięsa naciąć dość głęboko w kilku miejscach. W nacięcia włożyć plasterki czosnku i morele.Całość posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem.Zamknąć w rękawie piekarniczym, ponakłuwać go. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 st.C.