Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Karkówka z morelamiKarkówka z morelami |
karkówka, 1 kg
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
suszony majeranek, 1 szczypta
ząbek czosnku, 5 szt.
suszone morele, 10 dag
majonez, 4 łyżk.
keczup, 2 łyżk.
Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Wierzch mięsa naciąć dość głęboko w kilku miejscach. W nacięcia włożyć plasterki czosnku i morele.Całość posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem.Zamknąć w rękawie piekarniczym, ponakłuwać go. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 st.C.