Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Łódeczki z faszerowanych jajŁódeczki z faszerowanych jaj |
jajka, 12 szt.
majonez, 1 szt.
łosoś wędzony, 5 dag
ser żółty, 5 dag
szynka wieprzowa, 5 dag
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka.Lekko zetnąć spód białek, aby stabilnie stały na półmisku.Żółtka rozetrzeć widelcem, połączyć z majonezem i podzielić na 3 części.Do jednej dodać wędzonego łososia, do drugiej ser żółty a do trzeciej szynkę konserwową.Dokładnie wszystkie części wymieszać na jednolitą pastę.Schłodzić, nabierać do szprycy i wypełnić nimi połówki jajek.Udekorować pietruszką, oliwkami, cykorią i szczypiorkiem.Posypać solą i pieprzem.