Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Mięso duszone sposobem włoskimZieleninka do smaku |
ząbek czosnku, 1 szt.
liście laurowe, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 2 g
koncentrat pomidorowy, 10 g
mąka , 2 g
cebula, 20 g
olej, 15 g
mięso, 700 g
pieczarka, 100 g
Mięso oczyścić, opłukać, podzielić na porcje i ugotować. Cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, ząbek czosnku razem z łuską (dobrze umyć), pokrojone pieczarki, liść laurowy, pieprz i sól, a następnie poddusić. Mięso wyjąć z wywaru, podsmażyć na tłuszczu, żyć z powrotem do wywaru, dodać cebulę z przyprawami i do miękkości. Podawać na gorąco z dodatkami posypane natką pietruszki.