Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Poduszeczki z morelamiSłodkie maleństwa .mała porcja słodyczy dla łasuchów którzy liczą kalorie . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mąka , 1 kg
żółtka, 6 szt.
Śmietana 18% , 3 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
ocet, 1 łyżk.
cukier puder, 1 łyżecz.
smalec, 1 kg
suszone morele, 30 dag
1 . Do przesianej mąki dodaj żółtka , szczyptę soli , cukier puder , proszek do pieczenia i ocet . Szerokim nożem posiekaj składniki , a następnie zagnieć ciasto . 2 . Drewnianym wałkiem uderzaj mocno zagniecione ciasto . Spłaszczony placek zwiń , złóż i ponownie uderzaj czynność wykonuj 15 minut . Wtedy przełóż je do miski i wstaw do lodówki na godzinę . 3 . Po tym czasie wyjmij z lodówki , przekrój na 4 części . Jeden przełóż na stolnicę, pozostałe odstaw . Rozwałkuj kawałek ciasta bardzo cienko i pokrój na równe kwadraciki . Na połowie z nich ułóż po 1 moreli , przykryj pozostałymi kwdracikami i dokładnie zlep brzegi . 4 . Tłuszcz rozgrzej do 160 stopni C . Ciasteczka muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu . Przekładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem , by osączyć z nadmiaru tłuszczu . Gdy ostygną posyp je cukrem pudrem .