Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Sałatka z fasolki szparagowej na zimęSałatka z fasolki szparagowej na zimę |
fasolka szparagowa, 2 kg
marchew, 40 dag
cebula, 40 dag
przecier pomidorowy, 2 szt.
olej słonecznikowy, 2 szkl.
liść bobkowy, 2 szt.
cukier, 6 łyżk.
sól, 3 łyżk.
ocet spirytusowy , 2 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
Cebulę pokroić w cienkie pół talarki. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dusić z cebulą na oleju około 15 minut. Dodać liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli i cukier (szczyptę zostawić) oraz 2 małe przeciery pomidorowe. Wlaź ocet i zamieszać.Fasolkę przekroić na pół, zalać wodą, dodać pozostałą sól i cukier i gotować około 10 minut. Odcedzić i przełożyć do warzyw. Dusić razem około 15 minut.Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.