Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

Składniki:

fasolka szparagowa, 2 kg

marchew, 40 dag

cebula, 40 dag

przecier pomidorowy, 2 szt.

olej słonecznikowy, 2 szkl.

liść bobkowy, 2 szt.

cukier, 6 łyżk.

sól, 3 łyżk.

ocet spirytusowy , 2 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w cienkie pół talarki. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dusić z cebulą na oleju około 15 minut. Dodać liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli i cukier (szczyptę zostawić) oraz 2 małe przeciery pomidorowe. Wlaź ocet i zamieszać.Fasolkę przekroić na pół, zalać wodą, dodać pozostałą sól i cukier i gotować około 10 minut. Odcedzić i przełożyć do warzyw. Dusić razem około 15 minut.Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.