Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Składniki:

mielone mięso, 1 kg

kapusta głowiasta biała , 40 dag

kasza manna , 1 szkl.

jajka, 2 szt.

cebula, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

bulion, 1 l

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, nasolić, wymieszać i gdy puści sok wycisnąć i jeszcze raz drobno pokroić.Cebulę drobno pokroić.Wszystkie składniki (oprócz bulionu) wymieszać jak na mielone. Obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać bulionem i poddusić. Następnie dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Jeszcze trochę poddusić. Gotowe.