Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Pieczeń na dzikoGorąco polecam |
sok z cytryny, 1 łyżecz.
ziele angielskie, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 2 g
śmietana, 50 g
tłuszcz, 10 g
pietruszka, 30 g
marchew, 30 g
cebula, 30 g
mięso, 100 g
Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, zalać 1/2 szklanki wody i zagotował.Gorącym wywarem zalać mięso i pozostawić w zakrytym naczyniu.Następnego dnia mięso osaczyć, osolić, obrumienić w rondlu i w dobrze rozgrzanym tłuszczu i dodać warzywa z zalewy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, polewając od czasu do czasu sosem.Mąkę rozrobić ze śmietaną, dodać do pieczeni (gdy jest już miękka) i zagotować.