Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Pieczeń na dziko

Gorąco polecam

Składniki:

sok z cytryny, 1 łyżecz.

ziele angielskie, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 2 g

śmietana, 50 g

tłuszcz, 10 g

pietruszka, 30 g

marchew, 30 g

cebula, 30 g

mięso, 100 g

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, zalać 1/2 szklanki wody i zagotował.Gorącym wywarem zalać mięso i pozostawić w zakrytym naczyniu.Następnego dnia mięso osaczyć, osolić, obrumienić w rondlu i w dobrze rozgrzanym tłuszczu i dodać warzywa z zalewy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, polewając od czasu do czasu sosem.Mąkę rozrobić ze śmietaną, dodać do pieczeni (gdy jest już miękka) i zagotować.