Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Ryba z cukiniąRyba z cukinią |
cukinia, 2 szt.
pomidory w puszce, 1 szt.
ryba morska, 0.5 kg
oliwa, 1 szkl.
bazylia, 1 szt.
rozmaryn mielony, 1 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cytryna, 1 szt.
Cukinię pokroić na skośne plastry o grubości około 0,5 cm. Na oliwie obsmażyć filety z ryb (np.dorsz), wyjąć je z patelni i włożyć do płaskiej żaroodpornej formy. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię, smażyć około 3 minuty. Dodać przyprawy i przetarte pomidory z puszki bez skórki. Gotować bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.Masę z cukinii wylać na rybę w formie, posypać bułką tartą, skropić cytryną.Piec bez przykrycia około 15 minut, aż ryba się przypiecze.