Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Ryba z cukinią

Ryba z cukinią

Składniki:

cukinia, 2 szt.

pomidory w puszce, 1 szt.

ryba morska, 0.5 kg

oliwa, 1 szkl.

bazylia, 1 szt.

rozmaryn mielony, 1 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

bułka tarta , 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cytryna, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić na skośne plastry o grubości około 0,5 cm. Na oliwie obsmażyć filety z ryb (np.dorsz), wyjąć je z patelni i włożyć do płaskiej żaroodpornej formy. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię, smażyć około 3 minuty. Dodać przyprawy i przetarte pomidory z puszki bez skórki. Gotować bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.Masę z cukinii wylać na rybę w formie, posypać bułką tartą, skropić cytryną.Piec bez przykrycia około 15 minut, aż ryba się przypiecze.