Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Składniki:

cukinia, 3 szkl.

jajka, 3 szt.

bułka tarta , 1 szkl.

olej słonecznikowy, 1 szkl.

cebula, 3 szt.

ser żółty, 20 dag

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

wegeta, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odmierzyć 3 szklanki takiej startej cukinii.Żółtka jajek oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Cebule zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Natkę pietruszki-posiekać.Wszystkie składniki (oprócz piany z białek) razem wymieszać. Dodać białka i delikatnie wyrobić. Wyłożyć do foremki i piec w piekarniku przez 1 godzinę.