Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii |
cukinia, 3 szkl.
jajka, 3 szt.
bułka tarta , 1 szkl.
olej słonecznikowy, 1 szkl.
cebula, 3 szt.
ser żółty, 20 dag
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
wegeta, 1 szczypta
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odmierzyć 3 szklanki takiej startej cukinii.Żółtka jajek oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Cebule zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Natkę pietruszki-posiekać.Wszystkie składniki (oprócz piany z białek) razem wymieszać. Dodać białka i delikatnie wyrobić. Wyłożyć do foremki i piec w piekarniku przez 1 godzinę.