Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Racuszki z ryżu i rabarbaruRacuszki z ryżu i rabarbaru |
ryż , 1 szkl.
mleko 3,2 % , 2 szkl.
jajka, 2 szt.
sól, 1 szczypta
rabarbar, 3 szt.
mąka pszenna, 1 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
cukier puder, 30 dag
olej, 1 l
Ryż zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ciepłego ryżu dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, pianę z białek, rabarbar i szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy. Porcje masy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Racuszki oprószamy cukrem pudrem.