Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Racuszki z ryżu i rabarbaru

Racuszki z ryżu i rabarbaru

Składniki:

ryż , 1 szkl.

mleko 3,2 % , 2 szkl.

jajka, 2 szt.

sól, 1 szczypta

rabarbar, 3 szt.

mąka pszenna, 1 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

cukier puder, 30 dag

olej, 1 l

Sposób przygotowania:

Ryż zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ciepłego ryżu dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, pianę z białek, rabarbar i szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy. Porcje masy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Racuszki oprószamy cukrem pudrem.