Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Kluski z rabarbaremKluski z rabarbarem |
cynamon mielony, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 4 łyżk.
masło, 2 łyżk.
rabarbar, 25 dag
mleko 3,2 % , 1 szkl.
jajka, 2 szt.
mąka pszenna, 25 dag
cukier, 15 dag
Jajka wbijamy do mąki. Dodajemy cukier. Łyżką wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Porcje ciasta nabieramy na łyżkę i wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2 minuty. Następnie odcedzamy i hartujemy.Bułkę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Polewamy kluski. Oprószamy cynamonem.