Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Kluski z rabarbarem

Kluski z rabarbarem

Składniki:

cynamon mielony, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

bułka tarta , 4 łyżk.

masło, 2 łyżk.

rabarbar, 25 dag

mleko 3,2 % , 1 szkl.

jajka, 2 szt.

mąka pszenna, 25 dag

cukier, 15 dag

Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do mąki. Dodajemy cukier. Łyżką wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Porcje ciasta nabieramy na łyżkę i wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2 minuty. Następnie odcedzamy i hartujemy.Bułkę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Polewamy kluski. Oprószamy cynamonem.