Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Składniki:

śledź, 6 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

ugotowane ziemniaki, 3 szt.

cebula, 3 szt.

marchew, 3 szt.

jajka, 3 szt.

Śmietana 18% , 1 szkl.

majonez, 1 szkl.

chrzan, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe marynowane pokroić w paski i posypać pieprzem mielonym.Ziemniaki ugotować w mundurkach i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Cebule pokroić drobno w kostkę i sparzyć.Marchewkę ugotować i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Posypać troszkę vegetą.Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę.W misie układać warstwami: śledź-ziemniaki-cebula-marchewka-jako-sos chrzanowy.Aby wykonać sos należy śmietanę, majonez i chrzan tarty w słoiczku razem wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Gotowe.