Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Ogórki "Chilli" na zimę

Ogórki "Chilli" na zimę

Składniki:

ogórek , 2 kg

sól, 1 szkl.

czosnek, 2 szt.

olej, 12 łyżk.

papryka ostra, 2 łyżecz.

ocet, 1.5 szkl.

cukier, 1 kg

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić w paski. włożyć do misy i zasypać 3 garściami soli. Wymieszać i odstawić na 12 godzin. Później odcedzić.Dodać do tego 2 ząbki czosnku (pokrojone w paski). Olej podgrzać i dodać do niego 2 płaskie łyżeczki papryki "chili". Zamieszać i dodać do ogórków.Ocet zagotować z cukrem i wlać do ogórków. Wszystko razem wymieszać i włożyć do małych słoików. Zakręcić i za pasteryzować.