Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Ogórki "Chilli" na zimęOgórki "Chilli" na zimę |
ogórek , 2 kg
sól, 1 szkl.
czosnek, 2 szt.
olej, 12 łyżk.
papryka ostra, 2 łyżecz.
ocet, 1.5 szkl.
cukier, 1 kg
Ogórki pokroić w paski. włożyć do misy i zasypać 3 garściami soli. Wymieszać i odstawić na 12 godzin. Później odcedzić.Dodać do tego 2 ząbki czosnku (pokrojone w paski). Olej podgrzać i dodać do niego 2 płaskie łyżeczki papryki "chili". Zamieszać i dodać do ogórków.Ocet zagotować z cukrem i wlać do ogórków. Wszystko razem wymieszać i włożyć do małych słoików. Zakręcić i za pasteryzować.