Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Kuleczki RafaelloKuleczki Rafaello |
migdały blanszowane, 40 g
herbatnik, 10 dag
wiórki kokosowe, 15 dag
żółtka, 1 szt.
białka, 1 szt.
cukier puder, 1 szkl.
masło, 10 dag
Miękkie masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodać cukier puder i ucierać, aż masa będzie kremowa (przez 2-3 minuty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać całe jajko. Dobrze wymieszać, aż składniki się połączą. Odłożyć około 5-6 łyżek wiórek kokosowych, a resztę dodać do masy i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Herbatniki bardzo dobrze pokruszyć.Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać do niej herbatniki. Wymieszać. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Można zrobić troszkę mniejsze. W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych.Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na kilka godzin.