Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Zupa cebulowa

Jest lżejsza niż tradycyjna zupa grzybowa i serem żółtym .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

ziemniak, 500 g

pietruszka, 1 szt.

żeberka, 1 kg

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

cebula, 500 g

marchew, 3 szt.

seler, 1 szt.

Sposób przygotowania:

1 . Do 3 l wody włożyć po porcjowane żeberka . Przyprawić solą oraz pieprzem i ugotować bulion . Cebule obrać i pokroić w piórka .2 . Marchewki , pietruszkę , seler oraz ziemniaki obrać , umyć , a następnie pokroić w kostkę .3 . Do gotującego się bulionu wsypać pokrojone warzywa . Zupa powinna gotować się tak długo , aż składniki przejdą smakiem i zapachem bulionu . Podczas gotowania całość przyprawić według uznania solą oraz pieprzem . Podawać ozdobione natką pietruszki .