Tekst i zdjęcie: Krystynia - Kuchcik (50)

Test

- cukinie;- czosnek (ok. 1 ząbek na 1 cukinię);- oliwa;- sól i pieprz.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: jedna

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki, wsypujemy szczyptę (albo dwie, byle bez przesady) soli i pieprzu, i zalewamy taką ilością oliwy, aby tej marynaty starczyło nam na wszystkie cukinie.2. Każdą cukinię przekrawamy w poprzek, a potem każdą połówkę - wzdłuż, i każdą ćwiartkę ponownie wzdłuż. Można byłoby po prostu pokroić cukinię wzdłuż na 4 części, ale tak chyba kroi się prościej, a poza tym takie kawałki łatwiej mi ułożyć na grillowej tacce. :)3. Każdy kawałek cukini nakłuwamy widelcem, po czym umieszczamy je w misce i zalewamy marynatą. I odstawiamy na ok. pół godziny.4. Po tym czasie możemy już cukinie wrzucać na grill. Jeśli została nam marynata, możemy je dodatkowo nią polać. Grillujemy, póki miąższ nie zżółknie, a skórka nieco nie zbrązowieje.