![]() |
Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Parówki w cieście drożdżowymTakie chrupiące , gorące najchętniej podaję na śniadanie ewentualnie na kolację . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
mąka , 25 dag
parówki, 10 szt.
śmietana, 2 łyżk.
drożdże, 2 dag
olej, 1 łyżk.
cukier, 1 łyżk.
jajka, 2 szt.
mleko, 7 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
1 . Z drożdży , odrobiny cukru oraz mleka przygotuj rozczyn . Kiedy wyrośnie rozmieszaj go z żółtkami oraz resztą składników . Wyrób ciasto , odstaw do wyrośnięcia . 2 . Ciasto rozwałkuj w paski szerokości 2 cm . Posmaruj lekko ubitym białkiem . Owiń parówki . Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Posmaruj resztą białka . Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C .