Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Parówki w cieście drożdżowym

Takie chrupiące , gorące najchętniej podaję na śniadanie ewentualnie na kolację .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka , 25 dag

parówki, 10 szt.

śmietana, 2 łyżk.

drożdże, 2 dag

olej, 1 łyżk.

cukier, 1 łyżk.

jajka, 2 szt.

mleko, 7 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

1 . Z drożdży , odrobiny cukru oraz mleka przygotuj rozczyn . Kiedy wyrośnie rozmieszaj go z żółtkami oraz resztą składników . Wyrób ciasto , odstaw do wyrośnięcia . 2 . Ciasto rozwałkuj w paski szerokości 2 cm . Posmaruj lekko ubitym białkiem . Owiń parówki . Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Posmaruj resztą białka . Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C .