Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Sałatka drobiowa z truskawkami .

Aby skrócić czas oczekiwania na obiad , a jednocześnie pobudzić apetyt , zaserwuj lekką sałatkę .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

Składniki:

filet z kurczaka, 2 szt.

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

olej, 1 łyżk.

zioła prowansalskie, 2 łyżk.

szczypiorek, 1 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

koperek, 1 szt.

jogurt naturalny, 25 dag

limonka, 1 szt.

sałata, 1 szt.

truskawka, 30 dag

ogórek , 1 szt.

Sposób przygotowania:

1 . Mięso opłucz , pokrój w plasterki i obsmaż na oleju . Następnie oprósz ziołami prowansalskimi , solą , pieprzem i smaż przez kolejne 5 minut .2 . Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki . Ogórka sparz i pokrój w cienkie plasterki .3 . Sałatę porwij na kawałki , wymieszaj z ćwiartkami truskawek i plasterkami ogórka . Obłóż plastrami mięsa . 4 . Drobno posiekany szczypiorek połącz z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym koperkiem . Posól . Całość zalej z wyciśniętym sokiem z limonki . 5 . Sałatkę serwuj w salaterce , polaną wcześniej przygotowanym sosem .