Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Sałatka warstwowa

Wyśmienita la lekkie upalne dni , zapewne będzie smakowała i ładnie się komponowała przy grillu .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

Składniki:

jajka, 6 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

szczypiorek, 1 szt.

rzeżucha, 1 szt.

ocet, 1 łyżk.

jogurt naturalny, 50 dag

cukier, 2 szczypta

sól, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

szynka gotowana, 20 dag

pomidorki koktailowe, 20 dag

Sposób przygotowania:

Jajka i pomidorki pokrój w grube plastry . Szynkę pokrój w paseczki , a szczypiorek i natkę posiekaj. Następnie wymieszaj z jogurtem i octem . Dodaj połowę rzeżuchy . Sos przypraw do smaku solą , pieprzem i cukrem . W salaterce warstwowo ułóż : pomidory , jajka i szynkę . Każdą warstwę polej sosem i posyp posiekaną rzeżuchą .