Tekst i zdjęcie: Tolek - Kuchcik (90)

Złociste faworki Danusi

bardzo prosty i smaczny przepis na cieniutkie i kruche faworki

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

cukier puder, 0 oz

olej, 0 oz

sól spożywcza, 0 szczypta

mors (alkohol, 100 g

Śmietana 18% , 0.5 szkl.

żółtka, 6 szt.

masło, 4 dag

mąka , 25 dag

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, żółtka i szczyptę soli, alkohol(dowolny. Dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować, formować faworki. Piec w rozgrzanym tłuszczu( do oleju dodaję również smalec).Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!