Tekst i zdjęcie: Tolek - Kuchcik (90) Złociste faworki Danusibardzo prosty i smaczny przepis na cieniutkie i kruche faworki |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
cukier puder, 0 oz
olej, 0 oz
sól spożywcza, 0 szczypta
mors (alkohol, 100 g
Śmietana 18% , 0.5 szkl.
żółtka, 6 szt.
masło, 4 dag
mąka , 25 dag
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, żółtka i szczyptę soli, alkohol(dowolny. Dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować, formować faworki. Piec w rozgrzanym tłuszczu( do oleju dodaję również smalec).Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!