Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Ryba z sosem serowo - oliwkowym .Tak rybę przyrządza się w Rosji . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: trzy
filet z dorsza, 4 szt.
olej, 5 łyżk.
sok z cytryny, 2 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżecz.
mleko zagęszczone (niesłodzone), 2 szkl.
ser żółty, 15 dag
oliwka zielona, 16 szt.
Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym . Sok z cytryny mieszamy z 4 łyżkami oleju i skrapiamy rybę . Oprósz solą i pieprzem . Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę . Oliwki kroimy w plasterki . Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach . Połowę mieszamy z mlekiem i oliwkami . Naczynie żaroodporne smarujemy resztą oleju . Wkładamy filety i polewamy sosem . Pieczemy 15 minut na dolnym poziomie piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni . Posypujemy resztą sera żółtego i pieczemy jeszcze 5 minut .