Tekst i zdjęcie: ledorota - Kuchcik (45) Karkówka z kapustą kiszonąKarkówka z kiszoną kapustą |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
Na Boze Narodzenie
karkówka, 1 kg
pieczarka, 1 kg
cebula, 50 dag
kapusta kiszona, 1 kg
Mięso pokroić w plastry grubości 1 cm. Posypać wegetą i obtoczyć w mące. Odstawić na 20 minut. Podsmażyć lekko mięso i plastry ułożyć na blaszkę obok siebie. Na mięso położyć pokrojoną cebulę i podsmażone pokrojone pieczarki. Na to rozłożyć odsączoną kapustę kiszoną. Całość polać sosem. Sos: 7 łyżek wody, 2 łyżki maggi, 3 łyżki cukru (można mniej) ,2 łyżki musztardy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość piec w piekarniku 180 stopni przez 75 min. Podawać kawałki karkówki z zapieczoną na nich kapustą - razem z ziemniakami.