Tekst i zdjęcie: dominika13337 - Młodszy Kucharz (275)

Gorąca czekolada

Coś idealnego dla smakoszy wszelkiego rodzaju czekolad :)

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

mleko, 500 ml

śmietanka, 250 ml

czekolada mleczna, 100 g

kakao, 30 g

likiery , 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

1. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.2. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.3. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać startą czekoladą.