Tekst i zdjęcie: dominika13337 - Młodszy Kucharz (275) Gorąca czekoladaCoś idealnego dla smakoszy wszelkiego rodzaju czekolad :) |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
mleko, 500 ml
śmietanka, 250 ml
czekolada mleczna, 100 g
kakao, 30 g
likiery , 4 łyżk.
1. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.2. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.3. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać startą czekoladą.