Tekst i zdjęcie: dominika13337 - Młodszy Kucharz (275) Domowe bountyPyszne kokosowe kulki oblane czekoladą. Bez pieczenia. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
czekolada mleczna, 200 ml
masło, 70 g
cukier puder, 70 g
śmietanka, 100 ml
wiórki kokosowe, 200 g
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie. wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała.Przechowywać w lodówce