Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Poncz herbacianyOrzeźwiający i bardzo dobry . |
Czas przygotowania: do 15 min
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
herbata, 2 szt.
pomarańcz, 1 szt.
cytryna, 1 szt.
sok winogronowy, 3 l
cukier wanilinowy, 2 szt.
cynamon, 1 łyżecz.
anyż gwiazdkowy, 6 szt.
rodzynki, 10 dag
Herbatę zalej litrem wrzątku , przykryj i odstaw na kilka minut , aby się zaparzyła . Cytrusy sparz , odczekaj aż ostygną , a następnie pokrój w plastry . Z mocnego naparu wyjmij saszetki herbaty . Do rondelka wlej herbatę i sok z winogron , dodaj pokrojone cytrusy , cukier waniliowy , cynamon , gwiazdki anyżu oraz rodzynki . Rondelek ustaw na małym ogniu , i powoli doprowadź do wrzenia . Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia .Gotowy poncz przelej do filiżanek