Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Poncz herbaciany

Orzeźwiający i bardzo dobry .

Czas przygotowania: do 15 min

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

herbata, 2 szt.

pomarańcz, 1 szt.

cytryna, 1 szt.

sok winogronowy, 3 l

cukier wanilinowy, 2 szt.

cynamon, 1 łyżecz.

anyż gwiazdkowy, 6 szt.

rodzynki, 10 dag

Sposób przygotowania:

Herbatę zalej litrem wrzątku , przykryj i odstaw na kilka minut , aby się zaparzyła . Cytrusy sparz , odczekaj aż ostygną , a następnie pokrój w plastry . Z mocnego naparu wyjmij saszetki herbaty . Do rondelka wlej herbatę i sok z winogron , dodaj pokrojone cytrusy , cukier waniliowy , cynamon , gwiazdki anyżu oraz rodzynki . Rondelek ustaw na małym ogniu , i powoli doprowadź do wrzenia . Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia .Gotowy poncz przelej do filiżanek