Tekst i zdjęcie: marekb65 - Kuchcik (95) Placki ziemniaczanePyszne placki ziemniaczane |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
olej, 10 ml
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
czosnek granulowany, 3 szczypta
surowe tarte ziemniaki, 1 kg
jajka, 2 szt.
mąka pszenna, 4 łyżk.
cebula, 2 szt.
1) Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce 2) Cebulę bardzo drobno posiekać 3) Czosnek przecisnąć przez praskę 4) Wymieszać wszystkie składniki 5) Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor 6) podawać bezpośrednio po usmażeniu ( jeżeli podawane będą na słodko nie dodawać cebuli, czosnku ani pieprzu)