Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Chrupiące podpłomykiPolecam szybką i smaczną przekąskę . |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
woda gazowana, 3 łyżk.
olej, 5 łyżk.
papryka ostra, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 1 szkl.
1 . Mąkę zagnieć z jajkiem , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli i mielonej papryki . Wlej 3 łyżki wody gazowanej , dokładnie wyrób . Odstaw na około 30 minut , by ciasto odpoczęło .2 . Ciasto cienko rozwałkuj , gęsto ponakłuwaj widelcem . Pokrój w trójkąty . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju , usmaż podpłomyki na złoty kolor . Osącz z tłuszczu . Podawaj jako samodzielną przekąskę .