Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Limonkowy kurczak z papryką .Ma bardzo chrupiącą skórkę . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
kurczak, 1.8 kg
sól, 1 łyżecz.
pieprz, 1 łyżecz.
curry, 1 łyżecz.
limonka, 1 szt.
pieprz czerwony, 3 szt.
ryż , 10 dag
cukinia, 1 szt.
chilli, 2 szt.
jajka, 1 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
1 . Z limonki zetrzyj skórkę , wyciśnij sok . Skrop kurczaka , natrzyj przyprawami , polej oliwa . Odstaw na 2 godziny . 2 . Farsz : ryż ugotuj . Papryki , cukinię i chili oraz czosnek pokrój , przesmaż na oliwie . Dodaj ryż , przypraw . Farszem napełnij kurczaka , zszyj . Włóż do rękawa piekarniczego . Piecz około 90 minut w temperaturze 190 stopni C . Przed końcem pieczenia rękaw odchyl .