Tekst i zdjęcie: alan89 - Kuchcik (180) Paprykowe kwiatkiSmaczna i fikuśnie wyglądająca przekąska na zimno |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
papryka czerwona, 1 szt.
papryka żółta, 1 szt.
serek biały, 2 szt.
cebulka dymka, 1 szt.
posiekany koper, 1 łyżk.
chilli, 1 łyżk.
ząbek czosnku, 1 szt.
żelatyna, 1 łyżk.
cynamon, 1 łyżecz.
sól, 0 uncja
pieprz, 0 uncja
1. Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości.2. Paprykę myjemy, odcinamy „kapelusik” z ogonkiem, drążymy gniazdanasienne.3. Zieleninę płuczemy, osuszamy4. Serki dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek.5. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko.6. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki, do drugiejczosnek i chili.7. Obie porcje doprawiamy sola i pieprzem.8. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie doobu porcji serka.9. Paprykę czerwona zapełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocnowciskając łyżeczką do samego końca strąka.10. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną.11. Papryki owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3-4 godziny dolodówki.Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojonew plastry bardzo ostrym nożem. Jeśli serek jest ścisły, możemyzrezygnować z żelatyny.