Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) Proste mielonemięciutkie kotleciki |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mielone mięso, 500 g
czerstwa bułka, 1 szt.
mleko 2,0 % , 0.5 szkl.
jajka, 1 szt.
suszony majeranek, 1 łyżecz.
czosnek granulowany, 1 łyżecz.
sól, 1 łyżk.
mielony pieprz, 1 łyżk.
bułka tarta , 0.5 szkl.
Bułkę zalać mlekiem, odstawić aby nasiąkła. Lekko odcisnąć i dodać do mięsa.Jajko i przyprawy dodać do mięsa z bułką, wyrobić. Formować okrągłe kotlety i panierować z bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po kilka kotletów i smażyć na średnim ogniu.Gdy będą brązowe, przekładać na drugą stronę i dosmażyć. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.