Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490)

Proste mielone

mięciutkie kotleciki

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mielone mięso, 500 g

czerstwa bułka, 1 szt.

mleko 2,0 % , 0.5 szkl.

jajka, 1 szt.

suszony majeranek, 1 łyżecz.

czosnek granulowany, 1 łyżecz.

sól, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 łyżk.

bułka tarta , 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Bułkę zalać mlekiem, odstawić aby nasiąkła. Lekko odcisnąć i dodać do mięsa.Jajko i przyprawy dodać do mięsa z bułką, wyrobić. Formować okrągłe kotlety i panierować z bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po kilka kotletów i smażyć na średnim ogniu.Gdy będą brązowe, przekładać na drugą stronę i dosmażyć. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.