Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Bliny z kaszy manny

Najlepiej smakują z dżemem .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

kasza manna , 1.5 szkl.

mleko, 3 szkl.

masło, 3 łyżk.

jajka, 4 szt.

cukier, 3 łyżk.

sól, 1 szczypta

skórka cytrynowa, 1 łyżecz.

smalec, 100 g

Sposób przygotowania:

1 . W rondelku zagotuj mleko z masłem . Mieszając , wsyp powoli kaszę mannę . Gotuj kilka minut na małym ogniu , cały czas mieszając . Odstaw do ostygnięcia .2 . Kaszę przełóż do miski . Żółtka wbij do garnuszka , wsyp cukier , szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny , zmiksuj na puszystą masę . Wymieszaj z kaszę manną . Białka ubij na sztywną pianę , dodaj do ciasta , delikatnie wymieszaj .3 . Smalec rozgrzej na patelni . Łyżką nakładaj małe porcje masy i smaż z obu stron na złoty kolor . Podawaj gorące z dżemem .