Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Bliny z kaszy mannyNajlepiej smakują z dżemem . |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
kasza manna , 1.5 szkl.
mleko, 3 szkl.
masło, 3 łyżk.
jajka, 4 szt.
cukier, 3 łyżk.
sól, 1 szczypta
skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
smalec, 100 g
1 . W rondelku zagotuj mleko z masłem . Mieszając , wsyp powoli kaszę mannę . Gotuj kilka minut na małym ogniu , cały czas mieszając . Odstaw do ostygnięcia .2 . Kaszę przełóż do miski . Żółtka wbij do garnuszka , wsyp cukier , szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny , zmiksuj na puszystą masę . Wymieszaj z kaszę manną . Białka ubij na sztywną pianę , dodaj do ciasta , delikatnie wymieszaj .3 . Smalec rozgrzej na patelni . Łyżką nakładaj małe porcje masy i smaż z obu stron na złoty kolor . Podawaj gorące z dżemem .