Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490)

Ciasto bananowe

puszyste i smaczne

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

mąka , 230 g

olej, 130 ml

sól, 1 szczypta

soda oczyszczona, 2 łyżecz.

banan, 45 g

cukier brązowy, 200 g

jajka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem.Ciasto: Ubić jajka z brązowym cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, sodę, sól oraz olej i dalej miksować na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiać mąkę do masy, zwiększyć obroty miksera i chwilę miksować, aż składniki się połączą. Wymieszać łyżką z posiekanym bananem(45g) i przełożyć do formy.Piec przez 1 godzinę i 30 minut lub jeszcze dłużej (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.