Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) Ciasto bananowepuszyste i smaczne |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
idealne dla dzieci
dieta
mąka , 230 g
olej, 130 ml
sól, 1 szczypta
soda oczyszczona, 2 łyżecz.
banan, 45 g
cukier brązowy, 200 g
jajka, 2 szt.
Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem.Ciasto: Ubić jajka z brązowym cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, sodę, sól oraz olej i dalej miksować na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiać mąkę do masy, zwiększyć obroty miksera i chwilę miksować, aż składniki się połączą. Wymieszać łyżką z posiekanym bananem(45g) i przełożyć do formy.Piec przez 1 godzinę i 30 minut lub jeszcze dłużej (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.