![]() |
Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Zupa pokrzywowaMuszę przyznać że byłem zaskoczony smakiem |
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
wywar z kości, 500 g
włoszczyzna, 50 g
marchew, 50 g
liść pokrzywy, 100 g
ryż , 10 g
śmietana, 50 g
tłuszcz, 10 g
sól, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
cebula, 20 g
Ryż lub ziemniaki ugotować na wywarze z kości. Młode liścierzodkiewki lub pokrzywy dokładnie oczyścić i pokroić. Cebulę drobno pokroić, udusić na tłuszczu, dodać pokrzywę lub rzodkiewkę i poddusić. Następnie połączyć z wywarem, zagotować, dodaćśmietanę i doprawić do smaku. Uwaga: Liście pokrzywy zbiera się z roślin przed kwitnieniem.