Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Zupa pokrzywowa

Muszę przyznać że byłem zaskoczony smakiem

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

wywar z kości, 500 g

włoszczyzna, 50 g

marchew, 50 g

liść pokrzywy, 100 g

ryż , 10 g

śmietana, 50 g

tłuszcz, 10 g

sól, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

cebula, 20 g

Sposób przygotowania:

Ryż lub ziemniaki ugotować na wywarze z kości. Młode liścierzodkiewki lub pokrzywy dokładnie oczyścić i pokroić. Cebulę drobno pokroić, udusić na tłuszczu, dodać pokrzywę lub rzodkiewkę i poddusić. Następnie połączyć z wywarem, zagotować, dodaćśmietanę i doprawić do smaku. Uwaga: Liście pokrzywy zbiera się z roślin przed kwitnieniem.