![]() |
Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490) "SZARLOTKA"wyśmienite ciasto na przyjęcia w gronie znajomych czy też rodziny |
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
idealne dla dzieci
dieta
na Wielkanoc
Na Boze Narodzenie
bułka tarta , 1 łyżk.
jabłko, 2 kg
kwaśna śmietana, 3 łyżk.
żółtka, 2 szt.
jajka, 2 szt.
cukier waniliowy, 2 szt.
cukier, 1 szkl.
margaryna, 210 dag
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
mąka pszenna, 4 szkl.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec 45 minut w 200 stopniach C.