Tekst i zdjęcie: edyta99755 - Kucharz (490)

"CIASTO DROŻDŻOWE BEZ UGNIATANIA"

szybki przepis na domowe ciasto drożdżowe

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

sól, 1 szczypta

cukier waniliowy, 1 szt.

olej słonecznikowy, 1 szkl.

cukier, 1 szkl.

jajka, 4 szt.

mleko 2,0 % , 1 szkl.

drożdże, 10 dag

mąka pszenna, 3 szkl.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy kolejno tak jak napisane do miski( jajka roztrzepujemy widelcem)(mleko lekko podgrzewamy). Następnie wszystko odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Z pozostałych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 180C.