Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) W orzechowej panierceNie typowe danie ale zadowoli nie jednego smakosza . |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
olej, 5 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
pieprz czarny, 1 szczypta
pieprz ziołowy, 2 szczypta
orzech ziemny, 40 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
kasza manna , 8 łyżk.
bułka tarta , 6 łyżk.
jajka, 1 szt.
cebula, 1 szt.
cukinia, 1 szt.
filet z kurczaka, 50 dag
1 . Orzeszki rozgniatamy tłuczkiem do mięsa . Cukinię myjemy , obieramy i rozdrabniamy w robocie kuchennym . Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy i podsmażamy .2 . Filet z kurczaka mielimy . Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem , cukinią ,jajkiem , bułka tartą , kaszą manną oraz przyprawami .3 . Z masy formujemy niewielkie kotlety . Lekko dociskając , obtaczamy w orzeszkach . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz . Smażymy kotlety z obu stron , aż się zrumienią .