Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

W orzechowej panierce

Nie typowe danie ale zadowoli nie jednego smakosza .

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

olej, 5 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

pieprz czarny, 1 szczypta

pieprz ziołowy, 2 szczypta

orzech ziemny, 40 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

kasza manna , 8 łyżk.

bułka tarta , 6 łyżk.

jajka, 1 szt.

cebula, 1 szt.

cukinia, 1 szt.

filet z kurczaka, 50 dag

Sposób przygotowania:

1 . Orzeszki rozgniatamy tłuczkiem do mięsa . Cukinię myjemy , obieramy i rozdrabniamy w robocie kuchennym . Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy i podsmażamy .2 . Filet z kurczaka mielimy . Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem , cukinią ,jajkiem , bułka tartą , kaszą manną oraz przyprawami .3 . Z masy formujemy niewielkie kotlety . Lekko dociskając , obtaczamy w orzeszkach . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz . Smażymy kotlety z obu stron , aż się zrumienią .