Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) StyropianSernik bez sera |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
Na Boze Narodzenie
mąka , 3 szkl.
margaryna, 1 szt.
jajka, 5 szt.
budyń śmietankowy, 2 szt.
cukier, 1.3 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
Śmietana 18% , 1 l
wiórki kokosowe, 10 dag
Ciasto: Mąkę, żółtka, 0.5 szkl. cukru i 2 płaskie łyżeczki proszku zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, pozostałą wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Masa: białka ubić na sztywną pianę dodając sczyptę soli. Pod koniec ubijania dodać 3/4 szk. cukru. Do masy dodać pozostałe składniki delikatnie mieszając(budynie, śmietanę, mąke ziemniaczaną, wiórki kokosowe). Masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta (z zamrażarki) Piec około 1 h w temperaturze 190 st.