![]() |
Tekst i zdjęcie: Nowa - Kuchcik (145) Zupa Cebulowa KremZupa Cebulowa Krem z dodatkiem marchewki dla wzbogacenia smaku i koloru. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
cebula, 1 kg
marchew, 2 szt.
bulion, 1 l
liście laurowe, 2 szt.
ziele angielskie ziarnka, 4 szt.
lubczyk, 1 łyżecz.
papryka słodka, 2 łyżk.
oliwa, 5 łyżk.
ząbek czosnku, 3 szt.
sól czosnkowa, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Cebulę pokroić w piórka, marchew pokroić na małe kawałki. Do rozgrzanej oliwy dodać cebulę i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Dodać marchew, paprykę, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek, delikatnie posolić i popieprzyć. Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez ok. 20-30 minut, bez przykrycia, z czasem mieszając coraz częściej. Dolać gorącego rosołu lub bulionu, gotować ok. 15 minut, aż marchew będzie miększa. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielski i miksujemy. Podajemy z grzanką na wierzchu (lub chrupkim chlebem), można dodać żółtego sera.