Tekst i zdjęcie: Nowa - Kuchcik (145)

Zupa Cebulowa Krem

Zupa Cebulowa Krem z dodatkiem marchewki dla wzbogacenia smaku i koloru.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

cebula, 1 kg

marchew, 2 szt.

bulion, 1 l

liście laurowe, 2 szt.

ziele angielskie ziarnka, 4 szt.

lubczyk, 1 łyżecz.

papryka słodka, 2 łyżk.

oliwa, 5 łyżk.

ząbek czosnku, 3 szt.

sól czosnkowa, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, marchew pokroić na małe kawałki. Do rozgrzanej oliwy dodać cebulę i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Dodać marchew, paprykę, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek, delikatnie posolić i popieprzyć. Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez ok. 20-30 minut, bez przykrycia, z czasem mieszając coraz częściej. Dolać gorącego rosołu lub bulionu, gotować ok. 15 minut, aż marchew będzie miększa. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielski i miksujemy. Podajemy z grzanką na wierzchu (lub chrupkim chlebem), można dodać żółtego sera.